Archive for June, 2018

Strafpunten voor Honda in Frankrijk

Monday, June 25th, 2018

Toro Rosso heeft bij Brendon Hartley zo veel onderdelen gewisseld, dat de site f1.com alleen maar vermeldt dat hij achteraan zal starten. We hebben het even nagezocht op de site van de FIA waar alle technische verslagen staan, en komen op een totaal van 60 plaatsen gridstraf.
Volgens onze regels dit jaar zou Honda dus 60 strafpunten daarvoor krijgen. Echter…

  • Volgens de regels van de FIA, kan een rijder niet meer dan 15 plaatsen gridstraf krijgen, en wij baseren onze strafpunten op de straf die er daadwerkelijk is uitgedeeld. Als een rijder meer dan 15 plaatsen straf zou krijgen, moet hij volgens de regels in plaats daarvan achteraan starten. Aangezien de straffen voor motoronderdelen met minimaal 5 plaatsen per keer gaan, en er maar 20 deelnemers op de grid staan, zou je dus kunnen zeggen dat “meer dan 15” en “achteraan starten” neerkomt op 20 plaatsen straf.
  • Een volledige diskwalificatie uit de kwalificatie of race levert in onze manager 25 strafpunten op. Het voelt niet goed om bijna twee en een halve diskwalificatie aan strafpunten uit te delen, voor wat in dit geval effectief maar 3 plaatsen straf was (Hartley had zich 17e gekwalificeerd).

We hebben er daarom voor gekozen om de strafpunten voor motoren iets bij te stellen. Als een rijder volgens artikel 23.3b van de sportreglementen “achteraan” moet starten, levert dat 20 strafpunten op. Er wordt dan niet verder gekeken hoeveel motoronderdelen er precies gewisseld zijn.

Merk op dat dit alleen voor het wisselen van motoronderdelen geldt en per auto; als meerdere auto’s achteraan moeten starten vanwege overmatig gebruik van motoronderdelen krijgt die betreffende motor 20 strafpunten per auto. En als een rijder het voor elkaar krijgt om meerdere tijd- en/of gridstraffen in één race op te lopen (zoals bijvoorbeeld Hartley in Bahrein), worden deze allemaal afzonderlijk in rekening gebracht, ook als dat meer strafpunten dan een volledige diskwalificatie oplevert!

Zijn de nieuwe strafpunten voor motoronderdelen eerlijk?

  • Ja, 20 strafpunten voor "achteraan starten" is prima (63%, 5 Votes)
  • Nee, 15 strafpunten zou ook genoeg geweest zijn. (25%, 2 Votes)
  • Whatever, mijn team heeft toch niet van die paupermotoren. (13%, 1 Votes)
  • Nee, het totaal zou eerlijker geweest zijn. (0%, 0 Votes)

Total Voters: 8

Loading ... Loading ...